Betalkort

Ett betalkort är en form av kontokort. Betalkortet ger dig en frihet och du slipper att handskas med kontanter. När du får en faktura på det som du handlat med ditt betalkort så måste hela fakturan betalas. Således ska man inte förväxla betalkort med kreditkort eller bankkort. Majoriteten av korten som finns på marknaden idag är en kombination av betal- och kreditkort. I regel så slipper du ränta när du använder dig av ett betalkort. Detta förutsatt att du betalar dina fakturor i tid. Som innehavare av ett betalkort beviljas du vanligen anstånd på mellan 30 till 45 dagar.

Gratis Kreditkort, 0kr i årsavgift, Ansök om Visa Kreditkort här !

I vissa fall kan också betalkort omvandlas till kreditkort. Kontrollera vad som står i de aktuella avtalsvillkoren. När ett betalkort omvandlas till ett kreditkort innebär det att du som innehavare är tvungen att även betala ränta. Denna ränta betalas dock bara för den utnyttjade krediten. Antingen kan ett betalkort omvandlas till ett kreditkort ifall du som innehavare har betalat för sent, eller om du betalat ett lägre belopp och därmed delat upp återbetalningen.

Innan du skaffar ett betalkort det är alltid en god idé att noga fundera över vilken typ av kort som passar just för dig och dina behov. Är du osäker kan du alltid höra av dig till din bank.
Vidare är det bra om du jämför de olika tilläggstjänster som erbjuds till dit betalkort. En vanlig tilläggstjänst till betalkort är exempelvis betalningsskydd. När man tecknar sig för ett betalkort är det vanligt att man får den första årsavgiften gratis. När du betalar hela, eller en viss del av en resa, med ditt betalkort förekommer det också att du därmed får en rese- och olycksfallsförsäkring.

Kom ihåg att du alltid ska vara mycket försiktig när du använder dig av ditt betalkort. Det finns ett avtal mellan dig och din bank som reglerar i vilka fall du som kortinnehavare är betalningsskyldig om kortet har använts av någon obehörig. Du ska aldrig förvara koden tillsammans med din betalkort. Det bästa är naturligtvis om du kan lära dig koden till ditt betalkort utantill. Försök hänga upp siffrorna på något viktigt årtal eller datum.

När du tar ut pengar i en automat ska du alltid försöka täcka över med din hand, så att det blir omöjligt för någon att se vilken kod som du trycker in. Kontrollera alltid din faktura noga så att det inte finns några poster som du inte känner igen. Om du skulle bli av med tappa bort, eller bli bestulen på, ditt betalkort, så ska du omedelbart göra en förlustanmälan.

Efter en förlustanmälan är gjord kan du som kortinnehavare inte bli betalningsskyldig för eventuella belopp som därefter påförts kontot. Kom således ihåg att du ska ha telefonnumret till din bank nära till hands. Detta är synnerligen viktigt då du reser utomlands. Alltsedan det varit möjligt har det funnits personer som varit skeptiska till att använda sina betalkort vid köp över Internet. Att handla varor eller tjänster över Internet är dock inte riskablare än att göra det i en butik ute på stan.