Kreditkort bedrägeri

Att handla med kort är aldrig 100 % säkert. Likväl finns det ett antal saker som du kan göra för att undvika att bli utsatt för kreditkortsbedrägeri. Skulle det vara så att dit kreditkort försvinner så ska du omedelbart ta kontakt med din bank eller ditt kortföretag. Således är det alltid en god idé att bära med sig telefonnumret till din bank så att du snabbt kan spärra ditt kort.

Gratis Kreditkort, 0kr i årsavgift, Ansök om Visa Kreditkort här !

Kom ihåg att du alltid ska förvara kreditkortet och din kod separat. Bäst är naturligtvis om du kan lära dig din kod utantill. Försök komma på någon ramsa eller något årtal som gör det lättare att komma ihåg koden. En mycket viktig sak, för att undvika att bli utsatt för bedrägeri, är att spara alla kvitton du får samt jämföra dessa med kontoutdraget. På så vis kan du omgående reklamera de eventuella uttag som du inte känner igen.

Ett annat bra sätt för att undvika bedrägeri är att alltid kontrollera så att totalbeloppet, plus det aktuella datumet, finns angivet när du skriver på ett kvitto. För att beloppet inte ska kunna ökas på i efterhand kan du dra ett streck i de tomma fälten före och efter det aktuella beloppet.
När du är utomlands ska du vara extra försiktig så att du inte blir utsatt för kreditkortsbedrägeri. Var försiktig med att använda kortet. Om du känner dig osäker bör du betala med kontanter.

Bedrägerier med kreditkort kan nämligen fungera så att ditt kort kopieras när du använder det. Därmed kan någon annan, utan att du vet om det, handla på kreditkortet. Detta kanske du inte uppmärksammar förrän du får nästa utdrag. Ett annat bedrägeri är att ditt kreditkort dras mer än en gång är du betalar. Dras kreditkorten tre gånger betyder detta följaktligen att du får betala tre gånger så mycket som det var tänkt.

Det finns kriminella som arbetar med att komma över könslig information via telefon, eller e-post. Detta kallas för ”phishing”. Som kund i en bank ska du aldrig lämna ut kortnummet eller koder ifall någon ringer till dig, eller om du får ett e-postmeddelande. Banken kommunicerar med sina kunder via vanliga brev. Om du anar att du blivit utsatt för ett försök till ”phishing” så ska du höra av dig till din bank. På så vis kan du hjälpa till att varna andra kunder i samma bank som också fått liknande meddelande i inboxen eller telefonsamtal.

Risken att utsättas för bedrägeri varierar mellan olika typer av betalkort. Generellt kan man säga att det är mindre risk att blir utsatt för bedrägeri om du har ett kreditkort än en kontokort. Detta i synnerhet om du handlar på Internet, eftersom inget dras från ditt konto.