Säkerhet kreditkort

Att handla med kreditkort är aldrig 100 % säkert. Det finns dock flera saker som man kan göra för att förbättra säkerheten kring sitt kreditkort. Först och främst ska du aldrig förvara PIN-kod och kort tillsammans. Det bästa är naturligtvis om du kan memorera din kod. För att lättare komma ihåg din PIN-kod kan du försöka att associera den med något viktigt datum eller en födelsedag. Vidare ska du aldrig lämna ut din PIN-kod till någon annan. Om du har minsta misstanke om att någon annan person känner till din PIN-kod så ska du byta den.

Gratis Kreditkort, 0kr i årsavgift, Ansök om Visa Kreditkort här !

Du ska aldrig förvara ditt kreditkort på någon obevakad plats. Skulle det vara så att du förlorar ditt kreditkort så ska du omgående spärra det. Således ska du ha telefonnumret till din bank nära till hands. För att öka säkerheten i samband med uttag så ska du stå nära uttagsautomaten. Försök att dölja tangentbordet så att ingen kan se vilken kod som du knappar in. Vidare ska du vara medveten om att det kan förekomma falska uttagsautomater. Märker du att det är något skumt med en viss bankomat så ska du meddela detta omgående till din bank. På så vis kan du hjälpa andra som riskerar att bli utsatta.

Om du är ute på lokal så ska du aldrig lämna ditt kreditkort i baren. Är du på restaurang utomlands så kan det vara en god idé att i vissa fall betala med kontanter. Misstänker du att ditt kort dragits en gång för mycket, eller att någon har gjort en kopia på kortet så ska du spärra ditt kreditkort. Kvitton och utdrag ska också hanteras med försiktighet. Riv sönder dessa handlingar innan du kastar dem.

Sedan Internet, runt mitten av 1990-talet, blev vanligt förekommande i de svenska hemma har det hos många funnits en inneboende skepticism när det gäller säkerheten vid onlineköp. Fortfarande finns det många som tvekar att lämna ut uppgifter över nätet. Att handla med sitt kreditkort över Internet är dock, i de flesta fall, mycket säkert. Den internationella standarden för betalning, Secure Electronic Transaction (SET), ger dig som kund ett digitalt certifikat som är knutet till ditt kort. Secure Soket Layer (SSL) är ett system som gör att de uppgifter som du ger vid betalningen krypteras. Därmed har ingen annan chans att komma över dem.

Innan du handlar något med ditt kreditkort över Internet så ska du alltid kontrollera vilka system och standards som den aktuella återförsäljaren kan erbjuda. Lämna aldrig ut några känsliga uppgifter till någon aktör som verkar vara oseriös. För att läsa mer om köp med kreditkort på Internet kan du surfa in på Konsumentverkets hemsida. Bland annat så varnar Konsumentverket för så kallade phising-attacker. Dessa går ut på att du får ett mejl från vad som verkar vara ett seriöst företag. Du som kund ombeds att lämna ut känsliga uppgifter då dessa ska uppdateras. När bedragaren har fått uppgifterna så börjar denne utnyttja dem.

Lämna således aldrig ut uppgifter om ditt kreditkort till någon som ber om dem över mejl. Ta istället kontakt med din bank och anmäl händelsen. I samband med att du skaffar dig ett kreditkort så ska du också kontrollera i vilka fall som du kommer att bedömas som oaktsam ifall du förlorar kreditkortet. För information om vad som kan klassas som oaktsamhet kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). På ARNs hemsida kan du läsa på om några fall som är vägledande.